Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Europeaan tegen wil en dank

in de voorhoede van Napoleons Grande Armee (1805-1813)

Europeaan tegen wil en dank - Emiel Lamberts - ISBN: 9789058269669
Prijs: € 17,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (19-09-2013)
Genre: Nieuwe geschiedenis (1500-1870)
Boekenliefde.nl:
Europeaan tegen wil en dank op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Op 4 november 1805 begon August Lamberts aan zijn reisjournaal. Hij was een van de vele Belgische 'conscrits' die verplicht werden militaire dienst te verrichten in de legers van het Napoleontische keizerrijk. Gedurende een periode van acht jaar zou hij in zijn notitieboekje de vele verblijfplaatsen
op zijn tochten door Europa zorgvuldig neerschrijven.Resultaat is een nauwkeurig beeld van de opleiding en de training, de verkenningstochten,de gevechtsacties, de observatie- en politionele opdrachten van Napoleons oorlogsmachine.

De opdrachten en de belevenissen van Lamberts' cavalerieregiment worden in de diplomatieke en militaire geschiedenis van die periode gekaderd. Daarnaast heeft het boek ook oog voor de belevingswereld van de gewone dienstplichtigen,
die tegen wil en dank deel uitmaakten van de grote geschiedenis die toen in bloed werd geschreven. Daarvoor wordt ook gebruik gemaakt van de kroniek van Willem Kenis.

Auteur Emiel Lamberts (Londerzeel) is emeritus hoogleraar Nieuwste Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij doceerde er van 1973 tot 2006 Europese politieke en religieuze geschiedenis. Bovendien is hij een afstammeling van het hoofdpersonage.

Details

Titel: Europeaan tegen wil en dank
auteur: Emiel Lamberts
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 176
Uitgever: Standaard Uitgeverij - Algemeen
Publicatiedatum: 19-09-2013
NUR: Nieuwe geschiedenis (1500-1870)
Afmetingen: 241 x 166 x 15
Gewicht: 669 gr
ISBN/ISBN13: 9789058269669
Intern nummer: 24283544

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 17-09-2013   geschreven door  Patrick Vandendaele
Fascinerend boek, want het brengt de geschiedenis van een periode en een figuur dat nog steeds tot de verbeelding spreekt, maar dat eigenlijk miskend wordt. De periode van de Napoleontische optochten in Europa. Vaak wordt deze geschiedenis beschreven doorheen de grote momenten, de strategische invalshoek, de politieke gevolgen... Niet vaak krijgen we deze bladzijden van de geschiedenis doorheen de belevenissen van de 'gewone man of burger'. En toch is er geen boeiendere wijze om in te leven in de geschiedenis dan door de getuigenissen van de mensen die deze momenten hebben beleefd. Dit boek brengt deze periode van Europese optochten door de Grande Armée doorheen duidingen, heldere beschrijvingen en benaderingen, maar ook en vooral doorheen de ogen van een betrokken militair die bij zijn belevenissen zijn avonturen toevertrouwde aan een agenda, een dagboek, waar we meer dan twee eeuwen later kunnen van genieten om beter te vatten hoe het leven was in die periode als militair. Het is een verrukkelijk boek, omdat je stap na stap de evolutie en de dagelijkse belevenissen kan meeleven doorheen deze getuigenis, maar ook de kadering van dit alles in de geschiedenis kan terugvinden. En laten we vooral niet vergeten dat het leger niet enkel bestond uit professionele militairen die er voor kozen om te strijden voor Napoleon, maar zoals deze getuigenissen laten inzien, ook en vooral bestond uit mensen die verplicht werden te gaan strijden voor de droom van de keizer... Indringend verhaal dat ons toch wel een totaal ander beeld weet te brengen van deze belangrijke bladzijde van de Europese geschiedenis, en ons het leven zoals het was brengt in dat leger. Verrijkend en alvast een referentiewerk voor wie de geschiedenis onder een andere invalshoek wil leren ontdekken... menselijker en inleefbaarder. Kwaliteitsvol, leesbaar als een historische roman.

Extra informatie

Europeaan tegen wil en dank

Recensie

Op 4 november 1805 begon August Lamberts aan zijn reisjournaal. Hij was een van de vele Belgische 'conscrits' die verplicht werden militaire dienst te verrichten in de legers van het Napoleontische keizerrijk. Gedurende een periode van acht jaar zou hij in zijn notitieboekje de vele verblijfplaatsen op zijn tochten door Europa zorgvuldig neerschrijven.Resultaat is een nauwkeurig beeld van de opleiding en de training, de verkenningstochten,de gevechtsacties, de observatie- en politionele opdrachten van Napoleons oorlogsmachine. De opdrachten en de belevenissen van Lamberts' cavalerieregiment worden in de diplomatieke en militaire geschiedenis van die periode gekaderd. Daarnaast heeft het boek ook oog voor de belevingswereld van de gewone dienstplichtigen, die tegen wil en dank deel uitmaakten van de grote geschiedenis die toen in bloed werd geschreven. Daarvoor wordt ook gebruik gemaakt van de kroniek van Willem Kenis. Auteur Emiel Lamberts (Londerzeel) is emeritus hoogleraar Nieuwste Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij doceerde er van 1973 tot 2006 Europese politieke en religieuze geschiedenis. Bovendien is hij een afstammeling van het hoofdpersonage.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.