Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Logboek van de kogge

Middeleeuws schip gestrand in 't zand

Logboek van de kogge - Kris Vandevorst; Tinne Jacobs - ISBN: 9789059085305
Prijs: € 14,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Nee
Bindwijze: Boek, Paperback (15-03-2014)
Genre: Archeologie
Boekenliefde.nl:
Logboek van de kogge op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Graafwerken van het Deurganckdok, een zijarm van de Schelde, legden in 2000 een kogge bloot. Het middeleeuws schip, uit massief eikenhout, was zo'n 21 meter lang en 7 meter breed en bevond zich in uitzonderlijk goede staat. Al gauw rezen de eerste vragen. Hoe komt zo'n groot schip in de regio van Doel terecht? Op haar kop dan nog! Sinds wanneer ligt het daar? En wat kan deze unieke vondst ons leren over het verleden?

Kogges waren het transportmiddel bij uitstek voor de middeleeuwse Hanzekooplieden. Door hun vlakke bodem hadden deze schepen een grote laadruimte en konden ze enorme ladingen vervoeren. Maar ze deden niet alleen dienst als internationale handelsschepen. Regelmatig kwamen ze ook van pas tijdens oorlogen.

De vondst van De Kogge in het Deurganckdok is van groot belang. Na jarenlang archeologisch en natuurwetenschappelijk onderzoek geeft het schip haar geheimen prijs. In dit boek bericht De Kogge zelf over haar indrukwekkende geschiedenis. Je achterhaalt samen met haar waar ze overal zoal aangemeerd kan hebben en wat er mogelijks in haar laadruimte lag, je leest over hevige stormen en overstromingen en je leert meer over het drukke handelsverkeer in de veertiende eeuw.

Details

Titel: Logboek van de kogge
auteur: Kris Vandevorst; Tinne Jacobs
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 80
Uitgever: Standaard Uitgeverij - Algemeen
Publicatiedatum: 15-03-2014
NUR: Archeologie
Gewicht: 309 gr
ISBN/ISBN13: 9789059085305
Intern nummer: 25647053

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 17-06-2014   geschreven door  Patrick Vandendaele
Levende geschiedenis… Of hoe een ontdekking vandaag de geschiedenis weer tot leven kan brengen. Dit boek is het resultaat van een toevallige ontdekking bij werkzaamheden aan het Deurganckdok van een oude boot, een kogge… Een merkwaardige vondst, omdat het er eigenlijk niet hoorde. Dit genre boot was niet echt op deze locatie verwacht, en dus was dit een raadsel dat diende opgelost te worden. Door de vrij behoorlijke staat van deze boot, wist men heel wat informatie te detecteren en te interpreteren, en stilaan maar zeker bleek niet enkel de rol van dit genre van boten in de Middeleeuwen, maar kon men een scenario uitschrijven over het leven en de geschiedenis van deze boot. En het resultaat mag worden gezien, want dit boek brengt een levendig verhaal, dat leesbaar is door iedereen die houdt van geschiedenis, zonder daarom historicus te moeten zijn, en die door een vlotte vertaling werkelijk een meeslepend verhaal krijgt van het leven zoals het was in deze wereld van de kogge in de Middeleeuwen. Het is inleefbaar, rijkelijk geïllustreerd, en een duiding die niet enkel helder is, maar tevens leest als een thriller, en waarbij het onderzoek uit de doeken wordt gedaan, zodoende dat men een coherent verhaal heeft weten distilleren uit de gegevens die werd prijsgegeven uit het wetenschappelijk onderzoek. Een boek dat bij de lectuur de smaak voor geschiedenis nog aanwakkert, en in elk geval een manier van het brengen van geschiedenis waar elke leerling van droomt. Boeiende lectuur.

Extra informatie

Logboek van de Kogge

Recensie

Graafwerken van het Deurganckdok, een zijarm van de Schelde, legden in 2000 een kogge bloot. Het middeleeuws schip, uit massief eikenhout, was zo'n 21 meter lang en 7 meter breed en bevond zich in uitzonderlijk goede staat. Al gauw rezen de eerste vragen. Hoe komt zo'n groot schip in de regio van Doel terecht? Op haar kop dan nog! Sinds wanneer ligt het daar? En wat kan deze unieke vondst ons leren over het verleden? Kogges waren het transportmiddel bij uitstek voor de middeleeuwse Hanzekooplieden. Door hun vlakke bodem hadden deze schepen een grote laadruimte en konden ze enorme ladingen vervoeren. Maar ze deden niet alleen dienst als internationale handelsschepen. Regelmatig kwamen ze ook van pas tijdens oorlogen. De vondst van De Kogge in het Deurganckdok is van groot belang. Na jarenlang archeologisch en natuurwetenschappelijk onderzoek geeft het schip haar geheimen prijs. In dit boek bericht De Kogge zelf over haar indrukwekkende geschiedenis. Je achterhaalt samen met haar waar ze overal zoal aangemeerd kan hebben en wat er mogelijks in haar laadruimte lag, je leest over hevige stormen en overstromingen en je leert meer over het drukke handelsverkeer in de veertiende eeuw.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.