Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Over politieke correctheid

Over politieke correctheid - Gert Jan Geling; Gerben Bakker - ISBN: 9789024422548
Prijs: € 24,90
Levertijd: morgen voor 23:00 besteld, dinsdag bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Paperback (21-09-2018)
Genre: Filosofie
Boekenliefde.nl:
Over politieke correctheid op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

Het verwijt van politieke correctheid is alomtegenwoordig in het publieke debat, maar wat betekent het eigenlijk precies? Waar komt het vandaan, en wat zijn de gevaren?

De islam, immigratie, slavernijverleden, Zwarte Piet: over vele gevoelige onderwerpen kunnen mensen politiek correct zijn. Het begrip politieke correctheid verschijnt in typerende discussies tussen de 'bestuurlijke kaste' en de 'verontwaardigde burger'.

Dat het verwijt van politieke correctheid zo sterk de toon zet in het publieke debat, maakt het lastiger om te achterhalen wat de term nu precies betekent. Iedereen heeft er wel een idee bij, maar waar het voor de een een gebrek aan ruggengraat is, is het voor de ander een fatsoensnorm.

Volgens Gerben Bakker en Gert Jan Geling is het noodzakelijk om het argument en de aard van politieke correctheid beter te begrijpen. Waar komt het vandaan, en wat zegt de uitgebreide aanwezigheid van politieke correctheid over onze eigen tijd? De betekenis wordt gestuurd door de waan van de dag, maar als we het verschijnsel beter en in een breder perspectief doorgronden, kunnen we bepalen of politieke correctheid werkelijk een risico is voor het vrije denken.

Het voorwoord bij Over politieke correctheid is geschreven door Boris van der Ham, acteur, publicist en voorzitter van het Humanistisch Verbond. Het nawoord is van de hand van filosoof, rechtsgeleerde en publicist Paul Cliteur.

"Een welkome en originele studie over wat je wel en niet mag zeggen en vinden in het openbaar. Een onmisbaar overzicht van de discussie in Nederland in deze eeuw. Met verklaringen en bespreking van de Amerikaanse invloeden." - Henri Beunders, Hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie, Erasmus Universiteit Rotterdam

“Gerben Bakker en Gert Jan Geling tonen overtuigend aan hoezeer het politiek correcte denken schadelijk is voor de open samenleving.” - Dirk Verhofstadt, Professor Media en Ethiek, Universiteit Gent

Details

Titel: Over politieke correctheid
auteur: Gert Jan Geling; Gerben Bakker
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
Publicatiedatum: 21-09-2018
NUR: Filosofie
Gewicht: 413 gr
ISBN/ISBN13: 9789024422548
Intern nummer: 41481025

Recensie

Het begrip 'politieke correctheid' hoor je tegenwoordig overal, maar wat betekent het eigenlijk? Waar komt het vandaan en wat zijn de gevaren ervan? De Islam, immigratie, slavernijverleden, Zwarte Piet: over vele gevoelige onderwerpen kunnen mensen politiek correct zijn. Het begrip politieke correctheid ofwel PC verschijnt in typerende discussies tussen de 'bestuurlijke kaste' en de 'verontwaardigde burger'. Het verwijt van Politieke Correctheid is alomtegenwoordig in het publieke debat, maar wat betekent de term eigenlijk? Volgens Gerben Bakker en Gert Jan Geling is het noodzakelijk om het argument en de aard van PC beter te begrijpen. Waar komt PC vandaan, en wat zegt de uitgebreide aanwezigheid van Politieke Correctheid over onze eigen tijd? De betekenis wordt gestuurd door de waan van de dag, maar als we het verschijnsel beter en in een breder perspectief doorgronden, kunnen we bepalen of Politieke Correctheid werkelijk een risico is voor het vrije denken.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen