Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Tutto risotto

alles wat je wilt weten over dat bijzondere Italiaanse rijstgerecht

Tutto risotto - Margreet de Jonge; Florine Boucher - ISBN: 9789070462307
Prijs: € 29,50 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (14-12-2013)
Genre: Kookboeken - Italië
Boekenliefde.nl:
Tutto risotto op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Florine Boucher over Tutto Risotto:

Over koken, lekker eten, bijzondere ingrediënten en alles wat daarmee te maken heeft, schrijf ik graag. 's Werelds keukens kleuren mijn recepten maar de Italiaanse keukens hebben mijn hart omdat ze rusten op lokale tradities, verse ingrediënten, eenvoud en heldere smaken. Risotto is een van mijn meest geliefde Italiaanse gerechten. Als kind heb ik bij mijn tante in Italië voor het eerst dat rijstgerecht gegeten. De heerlijke smaak van haar risotto, bereid met Arborio-rijst en zelfgetrokken kippenbouillon, is voor altijd bij mij gebleven in de keuken. Meestal was haar risotto in bianco, omdat mijn Florentijnse oom geen zwaar eten verdroeg zodat de risotto zo sober mogelijk werd bereid en de smaak slechts verrijkt was met wat versgeraspte Parmigiano Reggiano. Ik vond het een feest die grote, volgezogen rijstkorrels, soepel omvat door wat lichtgebonden kookvocht, dampend en wel op mijn vork te schuiven. Thuis maakte mijn moeder in later jaren ook risotto met Arborio en die bevatte meestal tomaat of saffraan en héél soms gedroogd eekhorentjesbrood. Die smaakrijke gedroogde paddenstoelen waren evenals Arborio-rijst vroeger niet verkrijgbaar in Nederland en werden door haar uit Frankrijk of Italië meegenomen.

Toen ik eenmaal voor mezelf kookte, moest ik voor een pak Arborio naar een van de twee stoffigge Italiaanse winkeltjes die Amsterdam toen rijk was. In dat heiligdom verkocht de eigenaar zelf geïmporteerde voedingsmiddelen uit Italië aan Italiaanse gastarbeiders die ons land waren komen versterken. Voor deze fijnproevers was het leven in den vreemde slechts dragelijk als ze hun vertrouwde ingrediënten konden kopen zodat het eten smaakte zoals bij hun moeder thuis in Italië. Daar vond ik niet alleen de Arborio-rijst, saffraan en gedroogd eekhoorntjesbrood maar ook uitstekende gedroogde pasta van harde tarwe in alle maten en soorten en goede olijfolie extra vergine, eveneens schaars goed in die jaren. Er was ook een keur aan Italiaanse vleeswaren zoals prosciutto di Parma, salami, mortadella, coppa of pancetta stesa. Behalve een selectie goede Noord-Italiaanse zachte kazen, waaronder Taleggio en Gorgonzola kon je er ook een stuk Parmigiano Reggiano laten 'afbreken' om zelf te raspen. In dat heiligdom maakte ik ook kennis met in zeezout geconserveerde ansjovis, blikjes met San Marzano-tomaten om lekkere tomatensaus mee te maken, er was grof zeezout (voor het zouten van het kookwater van de pasta) en fantastisch geurige gedroogde oregano. En niet te vergeten: op zaterdag de kersverse huisgemaakte mozzarella van Signor Tozzi die zijn overheerlijke kaasjes per bromfiets bezorgde bij zijn afnemers. Ook was er de mij totaal onbekende ricotta piccante uit het diepe Zuiden van Italië waarmee je de tomatensaus een extra dimensie kon meegeven. Niemand aan mijn tafel thuis begreep hoe ik zo'n hemels smakende tomatensaus voor elkaar kreeg. Kortom. het was een winkeltje waar je compleet gelukkig van werd. Dankzij de groeiende belangstelling voor de Italiaanse keuken zijn er inmiddels heel veel Italiaanse delicatessenwinkels in Nederland. Het vinden van een zak goede rijst om risotto te maken is gelukkig geen kunst meer. Ik heb Tutto Risotto geschreven ter bevordering van de 'Italianisering' van onze keukens thuis. Daar worden we allemaal gelukkig van.

- Florine Boucher, Amsterdam, september 2013 -

Details

Titel: Tutto risotto
auteur: Margreet de Jonge; Florine Boucher
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 320
Uitgever: Uitgeverij Ph. Boucher
Publicatiedatum: 14-12-2013
NUR: Kookboeken - Italië
Gewicht: 1380 gr
ISBN/ISBN13: 9789070462307
Intern nummer: 24402491

Extra informatie

Tutto risotto

Recensie

T h u i s ko k Lichtpuntje voor donkere dagen Door Janneke Vreugdenhil Voor mensen die een hartgrondige hekel aan de winter hebben is het van levensbelang zich te warmen aan elk lichtpuntje. Zoals daar is: risotto. Of om precies te zijn: 'Tutto risotto'. Ik heb het over het nieuwste boek van Florine Boucher, een boek dat lijkt geschreven om ons dit onzalige seizoen door te helpen. Who cares dat het sneeuwt en hagelt en koud is en al veel te vroeg schemert als je staat te roeren in een pan risotto met topinamboer, tomaat en worst? Of met kippenlevertjes en saffraan? Met gemak zou ik twee krantenpagina's kunnen uitwijden over Boucher's boek, over hoe onwaarschijnlijk grondig haar research is geweest, hoe buitengewoon leerzaam haar uiteenzetting over rijstsoorten en bereidingswijzen is, hoe helder haar instructies zijn en hoe heerlijk haar recepten. Maar die ruimte is er hier niet en ik zou denk ik alleen maar struikelen over superlatieven. Laat ik volstaan te zeggen dat Tutto Risotto een meesterwerk is. Wie van risotto houdt, moet het lezen. Punto. Een recept voor risotto met Grana Padano en eidooier. Want 'Vooral 's winters als de waterkou in de noordwestelijke Povlakte in ieders botten trekt, valt deze Lombardische risotto (...) heel goed in de smaak.' Kijk. Is dit een lichtpuntje of is dit een lichtpuntje? Voor 2 personen: dooier van 1 groot biologisch ei 1 liter kippenbouillon 1 dessertlepel olijfolie extra vergine 20 g pancetta, in kleine stukjes 160 g risottorijst (bijv. Arborio, Carnaroli of Vialone Nano) 25 g versgeraspte Grana Padano Roer de eidooier los met 2 eetlepels koude kippenbouillon. Breng de rest van de bouillon aan de kook. Fruit de pancetta op vrij laag vuur in de olie, in een ruime, lage pan. Roer de rijst erdoor en rooster de korrels tot ze 'warm onder de duim zijn' (dwz letterlijk warm aanvoelen). Blus af met 2 grote soeplepels bouillon en kook de risotto bijtgaar in 15 - 19 minuten, waarbij je telkens wanneer de rijst dreigt droog te vallen 2 nieuwe soeplepels bouillon toevoegt, en intussen voortdurend roert met een houten pollepel. Meng de helft van de kaas door het dooiermengsel en roer dit, van het vuur af, door de rijst. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Laat de risotto 2 minuten staan in de gesloten pan en serveer in diepe, voorverwarmde borden. Bestrooi met de rest van de Grana Padano.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.