Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Melk & dadels

100 geheime recepten van Marokaanse moeders

Melk & dadels - Nadia Zerouali - ISBN: 9789079679256
Prijs: € 25,95
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, morgen bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Gebonden (03-12-2014)
Genre: Keuken per land en streek
Boekenliefde.nl:
Melk & dadels op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

Melk en Dadels - 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders
Winnaar Kookboek van het jaar Gouden Garde Publieksprijs 2014!


Melk en Dadels is een uniek kookboek waarin de lievelingsgerechten van 20 moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders centraal staan.
De recepten in dit boek zijn via een mondelinge traditie van generatie op generatie overgedragen en steeds verder geperfectioneerd. Het boek is geboren uit de wens om de liefde voor de Marokkaanse keuken met anderen te delen en dit culinair erfgoed te bewaren.

Melk en Dadels is geen alledaags kookboek. De moeders delen niet alleen hun liefde voor lekker eten, maar ook hun geschiedenis met de lezer. Ze laten ons genieten van nostalgische verhalen over hun eigen moeder die brood bakte in een klei-oven of tuinbonencouscous maakte van zelf verbouwde groenten. De kinderen vertellen over hun lievelingsgerecht en de herinneringen die daarbij horen. Mama's ovengerecht van kip met ingelegde citroenen is de favoriet van chef-kok Mounir Toub. Cabaretier Najib Amhali vindt niets lekkerder dan de Marokkaanse tonijnsalade van zijn moeder. Boutaïna Azzabi wilde niet naar het buitenland afreizen voordat zij zaalouk, een warme salade van gebakken aubergine, had leren maken van haar moeder. Voor rapper Sef is een uitzondering gemaakt: hij deelt zijn lievelingsgerecht gehaktballetjes in tomatensaus, dat onlosmakelijk verbonden is met herinneringen aan zijn Marokkaanse vader.
Het resultaat is een gevarieerd boek vol goed uitvoerbare recepten, met de achterliggende verhalen over de oorsprong en ontwikkeling van de gerechten, uitstekende receptfoto's en prachtige foto's op locatie die recht doen aan de hoofdpersonen van de verhalen.

Melk & Dadels is een initiatief van ROSE stories in samenwerking met Nadia Zerouali.
Nadia Zerouali is bekend van onder meer 24Kitchen en de Arabia kookboeken. ROSE stories ontwikkelt producten en initiatieven, waarbij het concept 'sharing' centraal staat. Zij legt verhalen, kennis en gebruiken van vrouwen over de hele wereld vast en deelt deze met de wereld, zodat ze worden doorgegeven en blijven bestaan.

Details

Titel: Melk & dadels
auteur: Nadia Zerouali
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 266
Uitgever: Vrije Uitgevers, De
Publicatiedatum: 03-12-2014
NUR: Keuken per land en streek
Afmetingen: 254 x 209 x 30
Gewicht: 1101 gr
ISBN/ISBN13: 9789079679256
Intern nummer: 27196391

Extra informatie

Melk en dadels

Recensie

Onlangs, op dezelfde dag als waarop de AKO-literatuurprijs werd uitgereikt aan Stefan Hertmans, won Ko Sliggers de verkiezing van het Kookboek van het Jaar met Koken tussen vulkanen. In dit bijzonder origineel vormgegeven boek onderzoekt de auteur de geschiedenis van de Siciliaanse keuken en kookt tegelijkertijd de sterren van de eilandhemel. Ik schreef er al eens eerder over; het stuk is terug te vinden via nrc.nl/koken. Naast een verkiezing door een vakjury was er ook een publieksprijs, de Gouden Garde. Die ging naar Melk & Dadels, gemaakt door Chafina Ben Dahman en Rachida Moussaoui (die samen het bedrijf Rose Stories vormen) in samenwerking met Nadia Zerouali (bekend van haar serie Arabia-kookboeken en haar programma over de Arabische keuken bij 24Kitchen). Voor het boek zijn de auteurs op zoek gegaan naar Marokkaanse moeders die hun huiselijke recepten wilden delen. 'Onze moeders zijn superkokkinnen', schrijven ze in het voorwoord. Hun recepten werden mondeling doorgegeven, van moeder op dochter of zoon. Maar zo vanzelfsprekend als dat generatie na generatie is gegaan, gaat dat tegenwoordig niet meer. Op een dag realiseerden deze dochters zich dat zij ze helemaal niet konden maken, de tachnift (brood gebakken in een gietijzeren koekenpan), de bagrhrir (pannenkoeken) en ka'b ghzal (gazellehoorntjes). Als niemand het initiatief zou nemen de recepten te delen en de verhalen erachter op te tekenen, zouden deze gerechten, met hun rijke historie, weleens verloren kunnen gaan. En zo ontstond dus Melk & Dadels. Het is een innemend lees- en kookboek geworden, een oprechte en liefdevolle ode aan al die superkokkinnen die zelden hun keuken verlaten om voor het voetlicht te treden, maar die tegelijkertijd de spil vormen van menig Marokkaans gezin. Op de foto's zie je hoe bescheiden ze zijn, onwennig in hun rol als redder van het culinair erfgoed. Prachtige portretten zijn het, in beeld, maar ook in woord. Wie geen Marokkaanse moeder heeft, wil er onmiddellijk een adopteren. En anders wil je wel direct aan de slag met de recepten, want die klinken stuk voor stuk magisch. Het liefst zou ik van alle twintig geportretteerde vrouwen een recept delen, maar dat lukt natuurlijk niet in een week. Daarom vier gerechten, van vier Marokkaanse moeders. En ik weet zeker dat ik namens hen allen spreek als ik je 'bismillah' wens. Eet smakelijk.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen