Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Wat is nu gezond?

fabels en feiten over voeding

Wat is nu gezond? - M.B. Katan - ISBN: 9789035133518
Prijs: € 15,00
Levertijd: 3 tot 4 werkdagen
Bindwijze: Boek, Paperback (06-11-2008)
Genre: Dieetboeken
Boekenliefde.nl:
Wat is nu gezond? op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

Prof. dr. Martijn B. Katan beschrijft in Wat is nu gezond? wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Hij loopt met de lezer de dag door en geeft aan wat bewezen gezond is, wat een fabel is en wat nog niet bekend is wegens het ontbreken van goed onderzoek
De lezers van de eerste uitgave waren enthousiast en kwamen met vele nieuwe vragen. Is melk goed of slecht? Hoeveel water heb je nodig? Mag je eten na acht uur ’s avonds? Mag fruit na de maaltijd? Komt een vegetariër iets tekort? Is 20+-kaas gezond? Wat moet je als scholier eten om groter en sterker te worden? Wat doe je tegen pukkels? Hoe lang blijft kauwgom in je maag plakken en word je van chocola verliefd? Deze herziene uitgave vertelt wat de wetenschap daarover weet.Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is een van de meest gerespecteerde en meest geciteerde voedingsonderzoekers ter wereld. Hij is lid van de Gezondheidsraad, schreef mee aan het invloedrijke advies over voeding van de Wereld Gezondheids Organisatie, en is als enige voedingswetenschapper verkozen tot lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Details

Titel: Wat is nu gezond?
auteur: M.B. Katan
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 255
Uitgever: Prometheus, Uitgeverij
Publicatiedatum: 06-11-2008
NUR: Dieetboeken
Gewicht: 329 gr
ISBN/ISBN13: 9789035133518
Intern nummer: 11143764

Recensies

Schrijf nu uw eigen recensie over dit boek

 24-12-2008   geschreven door  Patrick Vandendaele
Het blijft voor velen onder ons een permanent zoeken naar een gezond leven. En een gezond leven gaat vaak gepaard met een gezonde mond, of alvast wat er door die mond gaat om ons zelf te voeden. Wat is gezond ? Al naargelang de insteek krijgt de bewuste burger de meest verschillende voorstellingen, en de meest verrassende hypothesen voorgeschoteld. Het is voor een leek niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken, en daarom is het belangrijk dat men, bij de keuze voor een bepaald 'dieet' (lees 'menu voor gezond eten') zich voornamelijk laat leiden door een onderbouwde redenering. Dit heeft dan alvast het voordeel om geloofwaardig te zijn, en zich kan verhalen op een aantal rationele gegevens, al dan niet wetenschappelijk onderbouwd. De auteur van dit boek is niet zomaar de eerste de beste, want het is een specialist op het gebied van de voeding. Vanuit deze rijke kennis en opgebouwde ervaring stelt hij een aantal onderzoeken in, en weet heel wat van de bestaande standpunten over gezonde voeding in vraag te stellen, en te kaderen in de hedendaagse kennis van de diverse domeinen. Verrassend, omdat bepaalde inzichten van vandaag worden onderuitgehaald, en zelfs als gevaarlijk worden bestempeld. Verrassend daarenboven, omwille van bepaalde 'verbodenheden' die blijkbaar toch wel kunnen, en zelfs voordelig kunnen zijn voor een gezonde voeding. Sommige vaste vooroordelen lijken niet volkomen te kloppen. Dient men direct het andere extreem uit te gaan ? Natuurlijk niet, maar blijkbaar zitten bepaalde vooroordelen toch wel totaal verkeerd in mekaar, en helpen ze ons niet om tot een gezonde en evenwichtige voeding te komen. Het gaat hier om algemene benaderingen, maar ook om meer concrete tips en raadgevingen, die je zullen doen opkijken. Een interessant boek, dat op een toegankelijke wijze een globaal beeld geeft van een manier om gezond eten en drinken in kaart te brengen. Geloofwaardig en van de hand van een erudiet arts. Dus, waarom niet ? Je kan nooit te slim zijn wanneer het gaat om je gezondheid.

Extra informatie

Wat is nu gezond?

Recensie

De dieetgoeroes vallen over elkaar heen. Wel koolhydraten, geen koolhydraten, wel vlees, geen vlees, drie keer per dag eten, of zes keer per dag: wie heeft er nu gelijk?

In het enorme aanbod aan boeken en meningen over gezonde voeding en afvallen is het steeds moeilijker zelf het onderscheid te maken tussen feiten en fabels. Bovendien blijkt niet elk boek het resultaat op te leveren dat het belooft. Dit zorgt ervoor dat je gaat twijfelen aan alle informatie die je over het onderwerp kunt vinden, hoewel er ook echt degelijk en betrouwbaar advies bestaat waar je op kunt vertrouwen. Maar hoe vind je dat en hoe beoordeel je de kwaliteit?

Dit boek brengt je terug naar de basis: de algemene voedingswetenschap. Door het kaf van het koren te scheiden in het doolhof van informatie biedt dit boek jou een basis vanwaaruit jij je eigen eetpatroon kan verbeteren.

Gezond eten met gezond verstand is het eerste boek dat je wegwijs maakt met de nieuwe Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Het helpt je om wetenschappelijke rapporten te begrijpen, geeft uitleg over hoe voedselhypes werken en verstrekt specifieke adviezen voor zwangere vrouwen, ouderen en sporters. Voedingsdeskundigen en diëtisten kunnen het boek gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen in voeding en alternatieve manieren te vinden om patiënten te begeleiden.
Ten slotte helpt het boek je om jouw eetomgeving zo in te richten, dat je je kunt wapenen tegen verleidingen van buitenaf.

Dr. Stephan Peters (1971) was de afgelopen acht jaar kennismanager bij het Voedingscentrum. Hij is gespecialiseerd in het omzetten van complexe wetenschap in praktische en bruikbare adviezen. Sinds 2015 is hij werkzaam bij de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.