Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Geen vak voor bange mensen

over journalisten en andere barbaren

Geen vak voor bange mensen - Paul van Liempt; Bernard Hammelburg - ISBN: 9789035141148
Prijs: € 19,95 (onder voorbehoud)
Beschikbaarheid: Niet meer in voorraad
Bindwijze: Boek, Paperback (01-09-2015)
Genre: Journalistiek
Boekenliefde.nl:
Geen vak voor bange mensen op boekenliefde.nl
U kunt dit product niet bestellen

Beschrijving

Zo erg als met bankiers zal het niet zijn, maar journalisten hebben bepaald geen goede naam. In de ogen van veel lezers, luisteraars en kijkers zijn ze enkel uit op sensatie, laten ze hun gasten niet netjes uitpraten, rukken ze uitspraken uit hun context, jagen ze uitsluitend op negatief nieuws, sjoemelen ze met dubieuze en anonieme bronnen, hebben ze geen idee waarover ze het hebben, zijn ze bevooroordeeld, misleiden ze met schreeuwerige koppen en kopiëren ze elkaars verhalen. Een stelletje hitsige papegaaien - dat zijn ze. Tegelijkertijd is bijna iedereen, ook de cynische criticaster, zeer geïnteresseerd in het nieuws, en baseert zijn kennis op de informatie van diezelfde op sensatie beluste papegaaien; het zijn immers wel degenen die de brug slaan tussen wat er gebeurt in de wereld en wat de burger ervan meekrijgt. Je kunt niet om ze heen.

In Geen vak voor bange mensen onderzoeken Paul van Liempt en Bernard Hammelburg hoe journalisten hun werk doen, maar ook hoe mensen die in het nieuws komen (van Toon Gerbrands tot Leon de Winter) de media beoordelen en hoe ze het contact met journalisten ervaren. Dit alles vergelijken de auteurs met vroeger, toen alles beter, mooier en beschaafder was. Met een vleugje zelfspot houden ze zichzelf en hun vakgenoten een spiegel voor, niet uit zelfkastijding, maar om de lezer deelgenoot te maken van de werking van de journalistiek. Want dat het een prachtig vak is, daar zijn de auteurs van overtuigd.

Paul van Liempt (1962) was jaren als presentator verbonden aan BNR Nieuwsradio en presenteert nu dagelijks een talkshow op RTL Z. Op maandagavonden leidde hij het debatprogramma Newsroom, van BNR en Het Financieele Dagblad. Hij publiceert regelmatig interviews in het FD op zaterdag.

Bernard Hammelburg (1947) is buitenlandcommentator en columnist bij BNR Nieuwsradio en presentator van BNR De Wereld. Daarnaast is hij televisieproducent, geeft hij lezingen en schrijft hij essays over geopolitiek, onder meer voor het FD. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn twee woonplaatsen, Amsterdam en New York.

Details

Titel: Geen vak voor bange mensen
auteur: Paul van Liempt; Bernard Hammelburg
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 1
Aantal pagina's: 240
Uitgever: Prometheus, Uitgeverij
Publicatiedatum: 01-09-2015
NUR: Journalistiek
Gewicht: 324 gr
ISBN/ISBN13: 9789035141148
Intern nummer: 26494759

Extra informatie

Geen vak voor bange mensen

Recensie

Zo erg als met bankiers zal het niet zijn, maar journalisten hebben bepaald geen goede naam. In de ogen van veel lezers, luisteraars en kijkers zijn ze enkel uit op sensatie, laten ze hun gasten niet netjes uitpraten, rukken ze uitspraken uit hun context, jagen ze uitsluitend op negatief nieuws, sjoemelen ze met dubieuze en anonieme bronnen, hebben ze geen idee waarover ze het hebben, zijn ze bevooroordeeld, misleiden ze met schreeuwerige koppen en kopiëren ze elkaars verhalen. Een stelletje hitsige papegaaien - dat zijn ze. Tegelijkertijd is bijna iedereen, ook de cynische criticaster, zeer geïnteresseerd in het nieuws, en baseert zijn kennis op de informatie van diezelfde op sensatie beluste papegaaien; het zijn immers wel degenen die de brug slaan tussen wat er gebeurt in de wereld en wat de burger ervan meekrijgt. Je kunt niet om ze heen. In Geen vak voor bange mensen onderzoeken Paul van Liempt en Bernard Hammelburg hoe journalisten hun werk doen, maar ook hoe mensen die in het nieuws komen (van Toon Gerbrands tot Leon de Winter) de media beoordelen en hoe ze het contact met journalisten ervaren. Dit alles vergelijken de auteurs met vroeger, toen alles beter, mooier en beschaafder was. Met een vleugje zelfspot houden ze zichzelf en hun vakgenoten een spiegel voor, niet uit zelfkastijding, maar om de lezer deelgenoot te maken van de werking van de journalistiek. Want dat het een prachtig vak is, daar zijn de auteurs van overtuigd. Paul van Liempt (1962) was jaren als presentator verbonden aan BNR Nieuwsradio en presenteert nu dagelijks een talkshow op RTL Z. Op maandagavonden leidde hij het debatprogramma Newsroom, van BNR en Het Financieele Dagblad. Hij publiceert regelmatig interviews in het FD op zaterdag. Bernard Hammelburg (1947) is buitenlandcommentator en columnist bij BNR Nieuwsradio en presentator van BNR De Wereld. Daarnaast is hij televisieproducent, geeft hij lezingen en schrijft hij essays over geopolitiek, onder meer voor het FD. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn twee woonplaatsen, Amsterdam en New York.

Winkelvoorraad

Dit product is op dit moment niet op voorraad in een van onze vestigingen.