Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Zinkplaat en planken

het verdwijnen van de houten volkswoning in Paramaribo

Zinkplaat en planken - Clazien Medendorp; Willem Verboven; Wim Verboven - ISBN: 9789460223723
Prijs: € 24,50
Levertijd: morgen voor 23:00 besteld, dinsdag bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Paperback (19-06-2017)
Genre: Architectuur
Boekenliefde.nl:
Zinkplaat en planken op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

“De toeristenblik zoekt altijd eerst het pittoreske. De kleurrijke gevels van Curaçao, de groene huisjes van Volendam, de houten huizen van Paramaribo. We herkennen ze, ze maken de wereld vertrouwd. Ook voor Surinamers is de houten architectuur van de stad een bron van nostalgie. Maar in al hun staten van verval en glorie laten de houten huizen van Suriname ook huiselijkheid zien en armoede, ambitie en uitzichtloosheid, vreugde en pijn.”
Michiel van Kempen

De koloniale panden aan de Waterkant zijn vrijwel allemaal in oude glorie hersteld. Anders is het met de traditionele houten woningen waar ‘gewone’ Surinamers al sinds mensenheugenis leven en wonen. Dit boek beschrijft 100 van deze pareltjes, die lange tijd het karakter van de stad hebben bepaald. Een deel is door de bewoners opgeknapt, maar een groter deel is inmiddels verdwenen, afgebrand of gesloopt of staat op instorten. Vaak maken de woningen plaats voor een vormloze Chinese winkel of opslagloods. Een aantal huizen is voor de eeuwigheid behouden dankzij de renovatie en herbestemming onder regie van Stadsherstel Paramaribo.

Met ruim 250 foto’s geeft het boek een prachtig tijdsbeeld. Het is de vraag hoeveel van dit soort karakteristieke woningen over 10 jaar nog overeind staan. Met artikelen over de geschiedenis, de architectuur en de boedelproblematiek. Gedichten van Josef
Slagveer, Michaël Slory, Johanna Schouten-Elsenhout en Carry-Ann Tjong-Ayong. Voorwoord van Michiel van Kempen.Wim Verboven is grafisch ontwerper. Hij was lange tijd verbonden aan het Amsterdamse ontwerpbureau Total Design. De eerste kennismaking met Suriname was als dienstplichtige in 1965. Sinds 2000 bezoekt hij met zijn vrouw Carry-Ann jaarlijks Paramaribo en fotografeert het verval van de traditionele architectuur.

Details

Titel: Zinkplaat en planken
auteur: Clazien Medendorp; Willem Verboven; Wim Verboven
Mediatype: Boek
Bindwijze: Paperback
Taal: Nederlands
Uitgever: Ef & Ef Media
Publicatiedatum: 19-06-2017
NUR: Architectuur
Gewicht: 809 gr
ISBN/ISBN13: 9789460223723
Intern nummer: 37858741

Recensie

Het gaat hier niet om de grote koloniale panden in het historisch centrum van Paramaribo die zijn geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hier juist om de unieke kleine monumentjes, de traditionele houten woningen in de volkswijken, die lange tijd het karakter van de stad hebben bepaald. Ieder jaar verdwijnen er weer meer van deze karakteristieke huisjes door verval, brand of sloop en maken plaats voor hoge gebouwen van beton en glas. Ondanks de slechte woonomstandigheden zijn de bewoners trots op hun huis dat vaak gebouwd is door hun grootvader of overgrootvader. Ze zijn verbonden met het erf waar zij en vele generaties zijn opgegroeid. Met het verdwijnen van deze woningen gaan ook de verhalen en herinneringen verloren. Deze geven een beeld van het gezinsleven en sociale leven op de erven. Een aantal van deze verhalen is opgenomen in dit boek. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, de architectuur en de boedelproblematiek die vaak de oorzaak is van de slechte staat van onderhoud. Er zijn gedichten opgenomen van Surinaamse dichters die een bijzonder beeld geven van het leven op de erven in de oude binnenstad en de volkswijken.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen