Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

De nieuwe grachtengordel

de realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam

De nieuwe grachtengordel - Minke Walda; Lara Voerman; Jeroen Schilt; Vincent van Rossem; Paul Meurs; Marinke Steenhuis - ISBN: 9789068687163
Prijs: € 49,90
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, zaterdag bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Gebonden (18-03-2017)
Genre: Architectuur
Boekenliefde.nl:
De nieuwe grachtengordel op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkeld, omdat Amsterdam hoognodig moest uitbreiden. Een stadsuitbreiding met de allure van de grachtengordel, dat was de ambitie achter het AUP uit 1934. Daar werd geen letterlijke kopie van monumentale straatwanden aan gebogen waterwegen mee bedoeld, maar een nieuwe stad waarin iedereen - sociaal gelijk en omgeven door voldoende ruimte, groen en licht – zichzelf verder kon ontplooien. De oplossing werd gevonden in een reeks van nieuwe tuinsteden.

De realisatie van het plan leidde vanaf 1949 tot een verdubbeling van de omvang van de stad. In een verbazingwekkend kort tijdsbestek van tien jaar verrezen rond Amsterdam 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer, Watergraafsmeer, Slotermeer, Geuzenveld, Osdorp en Buitenveldert. Hoe organiseerde Amsterdam deze megaklus, welke (buitenlandse) steden dienden als voorbeeld? Wat waren de telkens terugkerende thema’s en problemen?

De auteurs brachten maanden door in het eindeloze archief van de Dienst Publieke Werken Amsterdam. Deze onuitputtelijke bron van gegevens is de ware hoofdpersoon van dit boek. Het Algemeen Uitbreidingsplan, met L.S.P. Scheffer, Theo van Lohuizen, Cornelis van Eesteren en Jacoba Mulder als belangrijkste grondleggers, is het paradepaardje van de moderne stedenbouw, met prachtige ontwerpvondsten als de Sloterplas, Tuindorp Frankendaal en de parken rond de Nieuwe Meer en de Amstel. Het plan kreeg veel lof, ook uit het buitenland, en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol bij de uitbreiding en de verdichting van de stad.

Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan Burgemeester E. van der Laan bij de opening van de tentoonstelling Een betere stad - Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan 1935-2017, die t/m 17 juli 2017 te zien is in Gebouw De Bazel, Vijzelstraat 33, Amsterdam.

Boekuitgave en tentoonstelling zijn een initiatief van Monumenten en Archeologie (gemeente Amsterdam) en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

Details

Titel: De nieuwe grachtengordel
auteur: Minke Walda; Lara Voerman; Jeroen Schilt; Vincent van Rossem; Paul Meurs; Marinke Steenhuis
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Uitgever: Thoth, Uitgeverij
Publicatiedatum: 18-03-2017
NUR: Architectuur
Gewicht: 2591 gr
ISBN/ISBN13: 9789068687163
Intern nummer: 37592251

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen