Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken

Lezing Ronald Nijboer over het boek Tabé Java, tabé IndiëOp zondag 24 september tijdens de Surinaams-Indische Week geeft Ronald Nijboer bij Van Stockum Boekverkopers in Den Haag een lezing over het persoonlijke verhaal van zijn opa in Nederlands-Indië. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen en het boek Tabé Java, Tabé Indië te laten signeren.

In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om 'onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden'. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood. De reis ontwikkelt zich tot een survivor's story. Bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen. Zeventig jaar later reist kleinzoon Ronald Nijboer zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden. Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers? En wat zien we, als het zwijgen met verhalen gevuld wordt?

Ronald Nijboer (1987) is schrijver en onderzoeker. Eerder publiceerde hij bij De Correspondent en Historiek.net. Door zijn achtergrond als socioloog weet hij in zijn debuut, Tabé Java, Tabé Indië, als geen ander het persoonlijke verhaal van zijn opa te verweven met de ondergang van Nederlands-Indië.

Reserveer het boek

Datum : Zondag 24 september 2017
Tijdstip : 15.00 - 16.30 uur
Locatie : Van Stockum Boekverkopers, Spui 40, 2511 BS, Den Haag
Toegang : Gratis
Aanmelden : promotie@vanstockum.nl

Foto: Wim van de Hulst